BLÍŽÍ SE POSLEDNÍ PREMIÉRA TÉTO SEZÓNY! OPERU DVĚ VDOVY UVEDEME JIŽ TENTO TÝDEN V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA!
OPERA / 7.6.2022
Poslední premiérou Národního divadla moravskoslezského bude pátá dokončená opera Bedřicha Smetany DVĚ VDOVY, kterou uvedeme již tento týden v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Dvě vdovy jsou pro Bedřicha Smetanu netypické a představují v jeho tvorbě zlom. Vytvořil zde pro českou i tehdejší světovou operní literaturu jedinečný svět konverzační salónní komedie. Ve Smetanově intepretaci dostává dílo i hluboký psychologický, etický a společenský rozměr."
Jiří Nekvasil, ředitel NDM
 
 
Dvě vdovy jsou operní komedie, ale názvem trošku klamou. Pojednávají o velmi hlubokých otázkách: lásce (tak jako asi každá opera), ale také o vztahu ke smrti. Setkáváme se tu se dvěma protichůdnými principy. Vdova Anežka reprezentuje princip memento mori – vzpomíná na manžela a nechce se v životě posunout dál. Princip opačný představuje Karolina, která chce na minulost zapomenout, chce se radovat a žít ve stylu carpe diem – užít si dne a dostat od života maximum. A když se do toho zamíchá ještě mladík Ladislav, vznikne zvláštní trojúhelník. A o tom my vlastně chceme hrát, protože to je něco, co je blízké i dnešnímu divákovi. (...) Divadlo je živé umění, hrajeme je teď, tady a pro současného diváka a musíme hledat to, co rezonuje s dnešní dobou. Ale na své si přijde i divák, který má rád klasické opery a jejich provedení. Smetanovi je totiž velmi blízký svět měšťanský (kde se opera odehrává). Venkov té doby Smetana studoval, pozoroval, ale z měšťanského prostředí pocházel a dobře je znal.“
Rocc, režisér inscenace
 
Foto Martin Popelář
Nenechte si ujít poslední premiéru této sezóny! Operu DVĚ VDOVY uvádíme v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Premiéry se uskuteční ve čtvrtek 9. a v sobotu 11. června od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.