CYKLUS OPER TEREZÍNSKÝCH SKLADATELŮ
OPERA / 5.8.2022
Národní divadlo moravskoslezské uvádí díla nadějných provorepublikových skladatelů, jejichž tvorbu i životy ukončil předčasně holocaust.
 
Opera Národního divadla moravskoslezského otevřela na začátku roku 2022 novou dramaturgickou řadu s názvem Opery terezínských skladatelů, ve které postupně představi tří pozoruhodné skladatele, kteří byli nedílnou součástí meziválečné československé hudební scény, do jejichž životů nemilosrdně zasáhla druhá světová válka: Hanse Krásu (1899–1944), Viktora Ullmanna (1898–1944) a Pavla Haase (1899–1944). Žádný z nich nepřežil kvůli svému židovskému původu druhou světovou válku. „Vzhledem ke svému židovskému původu se stali v protektorátu Čechy a Morava občany druhé kategorie. Nejprve byli zbaveni většiny občanských práv, následně deportování do nacisty vytvořeného židovského ghetta v Terezíně a nakonec posláni ke „konečnému řešení“ do Osvětimi. (...) Operní díla Hanse Krásy, Viktora Ullmanna a Pavla Haase uvádíme na naše jeviště v prvé řadě pro jejich nespornou inspirativní uměleckou kvalitu – jako pozoruhodná díla české operní tvorby první poloviny 20. století. A také jako částečné splacení dluhů a křivd nedávné minulosti. Jako součást poznání některých tvůrců pestré kulturní palety meziválečného Československa, které obě následující totality, nejprve nacistická a následně komunistická, postupně odsoudily k smrti a totálnímu zapomnění,“ napsal v programu k premiéře opery Hanse Krásy Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského a zároveň režisér první z oper.
 
Cyklus jsme otevřeli nastudováním opery Hanse Krásy ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum). Inscenace vznikla v koprodukci s Národním divadlem v Praze, ve kterém ji plánujeme uvést 19. a  20. listopadu 2022 ve Státní opeře.
 
Realizováno v rámci projektu Musica non grata s podporou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Praha.
 
ZÁSNUBY VE SNU, Foto Martin Popelář
Druhým ze tří autorů dramaturgické řady Opery terezínských skladatelů je těšínský rodák Viktor Ullmann. Dvě jednoaktové opery CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI a ROZBITÝ DŽBÁN, které zkomponoval v krátkém časovém rozestupu, zazní na scéně Národního divadla moravskoslezského poprvé. Zatímco Rozbitý džbán – satirický příběh zdánlivě absurdního soudního procesu – byl dopsán těsně před autorovou deportací do terezínského ghetta, Císař Atlantidy neslavně proslul místem svého vzniku a také zákazem jeho připravované terezínské premiéry. Paralely mezi nacistickým vůdcem a fiktivní postavou císaře měly v březnu 1944 za důsledek zastavení zkušebního procesu cenzurou již v průběhu kostýmní generálky. Opera se dočkala své premiéry až 16. prosince 1975 v Holandské národní opeře pod taktovkou Kerryho Woodwarda a patří v současnosti v zahraničí mezi běžně uváděné tituly. Premiéru dvou jednoaktových oper Vitkora Ullmanna uvedeme 16. února 2023 v 18.30 hodin v Divadle Anotnína Dvořáka.
 
.