SOBOTNÍ PŘEDSTAVENÍ OPERY NABUCCO BUDE VĚNOVÁNO PAMÁTCE MILOSLAVA NEKVASILA A DRAHOMÍRY DROBKOVÉ
OPERA / 26.9.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v sobotu 1. října 2022 Verdiho operu NABUCCO. Před samotným představením proběhne od 17 hodin ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka přátelské vzpomínání na Miloslava Nekvasila.
 
Současná inscenace NABUCCO, která měla premiéru 12. září 2020, je replikou prvního ostravského nastudování z roku 1968 v režii Miloslava Nekvasila, který nás navždy opustil 12. června 2022. Představení, které se uskuteční 1. října v 18.30 hodin, věnujeme památce Miloslava Nekvasila a Drahomíry Drobkové, představitelky Feneny v nastudování opery z roku 1968, která zemřela 30. června 2022.
 
Před samotným představením proběhne od 17 hodin ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka přátelské vzpomínání na Miloslava Nekvasila. Jeho životní pouť se uzavřela v 91 letech. V Ostravě za dlouhý naplněný život poděkujeme a jeho umělecký a především lidský odkaz si připomeneme 1. října 2022 již od 14 hodin.
 
V Národním divadle moravskoslezském byla opera Nabucco doposud uvedena v pouhých třech nastudováních (1968, 1989, naposledy roku 1998; tato inscenace měla svou derniéru až v roce 2016). „Nabucco je prvním operním triumfem mladého Verdiho. S ním sotva devětadvacetiletý skladatel vnesl do zatuchlých konvencí italské opery dramaticky silnou, výrazově pružnou hudbu s jedinečným smyslem pro hudební charakteristiku. S evidentním inscenačním citem a neomylným instinktem pro to, co má působit na divákovy smysly. Příběh o babylonském zajetí Židů rozněcoval ve své době velké vlastenecké emoce. Svoboda před zotročením a právo na sebeurčení jsou myšlenky, které z této Verdiho opery činí symbolicky nadčasové dílo. K tomu je nutné připočíst působivé sbory, ansámbly a árie, které formálně rozbíjí dosavadní způsob uzavřených čísel. A také prokreslený hudební doprovod, který je zde vzrušeně naostřený, nebo naopak široce monumentální. (...) Významnou funkci v této opeře zastává sbor. Opět se potvrdilo, že sbor Národního divadla moravskoslezského je ryzím zlatem a chloubou české operní sborové scény. Tak soustředěný, barevně lahodný a dynamicky působivý výkon lze slyšet pouze, když jsou přítomny následující faktory: vynikající vedení, za nímž stojí nezastupitelný Jurij Galatenko, a dále obrovská chuť všech zúčastněných dělat kvalitní divadlo s láskou a pokorou vůči uměleckému kumštu i divákům."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 14. 9. 2020)
 
V hlavních rolích se v sobotu 1. října 2022 divákům představí Martin Bárta (Nabucco, král babylónský), Maida Hundeling (Abigail), Anna Nitrová (Fenena), Luciano Mastro (Ismael), Martin Gurbaľ (Zachariáš) a další. Diriguje Jiří Habart.