BÍLÝ PÁN SE POPRVÉ V NOVÉ SEZÓNĚ VRÁTÍ NA JEVIŠTĚ DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 4.10.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na úspěšnou inscenaci v režii Ondřeje Havelky BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ. V říjnu uvedeme komickou operu ve dvou představeních.
 
Bílý pán je třetí operou Jaroslava Křičky, kterou dokončil ve svých 47 letech. Ta byla zároveň jeho prvním pokusem o scénické dílo většího rozsahu. Jak si sám v roce 1927 poznačil do svého deníku: „Tato opera měla být odpovědí na otázku, zdali je komponování malých formátů opravdu mým posláním.“ Celý český název opery je Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší a vychází z humorné povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské (1887). Libreto opery napsal pod svým pseudonymem J. L. Budín uznávaný právník Jan Löwenbach. Hlavní změnou oproti předloze je přenesení příběhu do Československa 20. let 20. století. (...) Díky českému režiséru Ondřeji Havelkovi, který se celoživotně zajímá o 20. a 30. léta minulého století, inscenace dostává značnou dávku dobového šarmu. Je tomu tak i díky kostýmům Jany Zbořilové. (...) Pěvecké party jsou obtížné a ostravské obsazení je zvládlo na výtečnou – zejména slovenská sopranistka Soňa Godarská (Elinor), slovenský tenorista Juraj Nociar (hrabě Jiří) a také český barytonista Tadeáš Hoza (Duch hraběte Kazimíra ze Satalic). Česká mezzosopranistka Dominika Škrabalová, nadaná komediantka, si jako Kastelánka téměř ukradla představení sama pro sebe.
 
Foto Martin Popelář
(...) Zdá se, že znovuuvedení opery v úpravě po devadesáti letech bylo správné rozhodnutí. Uplynulá léta sice nemohou zakrýt některé nedostatky díla své doby, ale ani nesnížila kvalitu velké části jeho hudby. Bylo příjemné vidět, jak se publikum v ostravském Divadle Antonína Dvořáka důkladně baví a precizně přeložené anglické titulky umožní zahraničnímu divákovi odnést si ze sálu stejně skvělý pocit.
 
Ostravský Bílý pán poprvé v nové sezóně 2022/2023 postraší diváky 8. a 18. října 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.