ZNÁME NOMINACE NA CENU JANTAR V OPERNÍ KATEGORII!
OPERA / 4.3.2023
Na Cenu Jantar v operní kategorii je nominováno šest umělců. Pět z nich obdrželo nominace za role v inscenacích Národního divadla moravskoslezského! Gratulujeme!
 
Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace v operní kategorii. Odborná porota se rozhodla nominovat celkem šest umělců za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje v roce 2022. Odborná porota pracovala ve složení Milan Bátor, Helena Havlíková, Josef Herman, Olga Janáčková, Martin Kajzar a Radmila Hrdinová, která byla pro letošní ročník zvolena předsedkyní poroty. Nominovaní jsou tito umělci:
 
Jorge Garza za roli Pavla v opeře Hanse Krásy ZÁSNUBY VE SNU: Jorge Garza vytvořil ostře dramatickou i komickou postavu šejdíře, který klame všechny kolem sebe. S groteskní pěveckou, pohybovou a gestickou nadsázkou jeho Pavel obludně lže, manipuluje, je ho plné jeviště. Jorge Garza v této roli opět potvrdil, že je mimořádný operní herec. Inscenace je realizována v koprodukci s Národním divadlem v Praze v rámci projektu Musica non grata.
 
Pavol Kubáň za roli Knížete v opeře ZÁSNUBY VE SNU: Slovenský barytonista Pavol Kubáň disponuje technicky bezpečně ovládnutým hlasovým aparátem v celém jeho rozsahu. Uhrančivý je nejen jeho témbr a nakládání s tolik potřebnou krásovskou dynamikou, nýbrž taky nenucené a přirozené herectví. Postavu Knížete vystavěl na nebývale minuciózním přístupu a smyslu pro detail.
 
Veronika Rovná za roli Mařenky v inscenaci opery Bedřicha Smetany PRODANÁ NEVĚSTA: Veronika Rovná vyrostla v posledních letech v pozoruhodnou osobnost mladodramatického sopránového oboru, což přesvědčivě dokazují i obě role, v nichž debutovala v roce 2022. Dala jim hlasovou brilanci i proměnlivý pěvecko-herecký výraz. Zina v Krásově opeře má v jejím podání patřičný ženský půvab i tragický patos a Mařenka smetanovskou vroucnost a srdečnost.
 
ZÁSNUBY VE SNU PRODANÁ NEVĚSTA
Jana Sibera za roli Manon Lescaut v inscenaci opery Julese Masseneta MANON: Sopranistka Jana Sibera dospěla ve své více než dvacetileté kariéře od subret, koloraturních a lyrických rolí k Massenetově Manon. Skvěle si rozvrhla síly pro roli s pěti velkými áriemi. Obsáhla výrazové rozpětí Manon od koketních koloratur pro veselou dívku přes lehkomyslné loučení s rytířem des Grieux až po rozezpívanou kantilénu dámy velkého světa užívající si slastí a blahobytu. Její výkon graduje do úzkostného dramatu a komorní intimity umírání.
 
Martin Šrejma za roli Ladislava v inscenaci opery Bedřicha Smetany DVĚ VDOVY: Martin Šrejma se prozpíval ke smetanovskému repertoáru nenuceně a přirozeně. V obou Smetanových operách vytvořil postavy, kterým nechybí patřičné odhodlání, zdravá špetka sebeironie i sofistikované pěvecké podání. Ačkoli jeho tenor patří k nejvytíženějším ve svém oboru, působil po celou dobu svěže, flexibilně a podílel se na prokresleném psychologickém ztvárnění obou rolí.
 
MANON DVĚ VDOVY
Foto Martin Popelář
 
Šestý ročník udílení Cen Jantar se bude konat 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad. Další informace a předprodej vstupenek na galavečer: www.cenyjantar.cz