NOVÝ PODCAST NDM SE SLOVINSKÝM REŽISÉREM ROCCEM
OPERA / 6.4.2023
Zaposlouchejte se do našeho nového podcastu NDM! Tentkorát si náš moderátor a člen činohry NDM Vít Roleček popovídal s režisérem Roccem, který sám sebe považuje za scénického kurátora.
 
Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb Odepření smrti jsou dvě jednoaktové opery těšínského rodáka Viktora Ullmanna, který je druhým ze tří skladatelů, jejichž tvorbu představujeme v rámci cyklu Oper terezínských skladatelů. Do podcastového studia NDM přišel dílo Viktora Ullmanna představit režisér Rocc. „Obě opery mají rovinu nadčasovosti. Mocenské hry i války jsou lidstvu bohužel vlastní," říká v rozhovoru s Vítem Rolečkem. Nenechte si ujít tento mimořádný operní zážitek, který sklízí úspěchy u odborné kritiky nejen z České republiky. Do konce sezóny uvedeme novinku souboru opery pouze ve dvou představeních, a to 11. dubna a 11. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
Rocc je slovinský operní režisér, scénograf, dramaturg, performer, operní manažer a pedagog. Absolvoval studium operní režie na JAMU v Brně a následně pokračoval studiem scénografie na Vysoké škole umění a designu v Curychu a na Vysoké škole designu v Offenbachu nad Mohanem. Vytvořil více než 60 operních produkcí v národních divadlech v Praze, Brně, Ostravě, Lublani, Rize, Bergenu, ve Vratislavské opeře a jinde. Jeho projekty byly prezentovány na četných mezinárodních festivalech. Na jevišti opery NDM debutoval v roce 2010 režií, scénickou a kostýmní výpravou společné inscenace Janáčkovy Šárky a Martinů Ariadny. Vytvořil zde také režii, scénickou a kostýmní výpravu pro inscenaci Wagnerova Lohengrina (2013) a režii a scénickou výpravu Smetanových Dvou vdov (2022).