PREMIÉRA OPERY TANNHÄUSER! ZAŽIJTE S NÁMI WAGNERA!
OPERA / 20.4.2023
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského připravuje premiéru velké romantické opery Richarda Wagnera TANNHÄUSER. Premiéry se uskuteční již příští týden v Divadle Antonína Dvořáka!
 
Tým inscenátorů v čele s hudebním ředitelem opery Markem Šedivým a s režisérem Jiřím Nekvasilem pro Vás připravuje nové nastudování proslulého Tannhäusera. Velká romantická opera vypráví příběh mytického minnesängra, jeho účasti v souboji pěvců a pouti za vykoupením. Wagnera k napsání libreta inspiroval pobyt v českých horách. Překvapivou je také úzká provázanost části postav s českými historickými osobnostmi, především s královským rodem Přemyslovců. 
 
Foto Martin Popelář
Každá inscenace Wagnerovy opery v našich končinách má vždy punc určité exkluzivity, výjimečnosti. Je to dáno jednak obtížností, kterou každé jeho dílo klade na celý operní aparát, jednak délkou těchto děl a na neposledním místě i občasností jejich uvádění na našem území. Tannhäusera Richard Wagner vlastně nikdy nedokončil. V průběhu svého života se k němu vracel a výsledkem jsou pak tři verze, z kterých nastudujeme tu poslední, tedy vídeňskou. Dá se tedy hovořit o verzi poslední ruky, verzi, do které skladatel zasáhl definitivně. Wagner sám ale neměl pocit, že by Tannhäusera zanechal v podobě, se kterou by byl maximálně spokojený, měl dojem, že ho stále lidstvu dluží. Možná mu snad vadila určitá stylová nesourodost: do díla zasahoval v různých etapách svého bohatého tvůrčího života, tedy mezi lety 1845 a 1875. Mísí se tak v něm estetika raně romantické německé opery s „tristanovsky“ blouznivými harmoniemi." Marek Šedivý, hudební ředitel opery NDM
 
Nenechte si ujít velkolepé dílo Richarda Wagnera! Premiéry 27. a 29. dubna 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.