TAJEMSTVÍ JE DALŠÍ OPEROU, KTERÁ BUDE SOUČÁSTÍ SMETANOVSKÉHO OPERNÍHO CYKLU OSTRAVA 2024!
OPERA / 15.10.2023
Ve čtvrtek 12. října a v sobotu 14. října 2023 jsme v Divadle Antonína Dvořáka uvedly obnovené premiéry opery TAJEMSTVÍ. Přípravy unikátního projektu – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024, vyvrcholí ve dvou časových blocích v březnu a květnu.
 
„Premiéru opery Tajemství, která se realizovala pod taktovkou Jakuba Kleckera a v režii Tomáše Studeného, mohli ostravští diváci zhlédnout v ostravském Divadle Antonína Dvořáka již v roce 2017. Včerejším uvedením, realizovaným v rámci příprav Smetanovského operního cyklu 2024, znovu vstoupila na ostravské pódium Smetanova předposlední dokončená opera, kterou sám Smetana považoval z hlediska její stylové jednoty za své nejlepší dílo. (...) K opeře Tajemství, jejíž kompozice pramení ze dvou základních motivů – tajemství a motivu Kaliny – a jež tak patří ve Smetanově operní tvorbě k nejprokomponovanějším, přistoupili plasticky nejen její dramaturgové Juraj Bajús a Eva Františáková, ale i tvůrce její scény David Janošek, jenž vytvořil skvěle sladěný celek, který se s ohledem na vývoj příběhu hlouběji vertikálně členil a kaskádovitě rozkládal, aby se ve sborově vypjatých scénách opět zkoncentroval do jednoho frontálního prostoru. Také kostýmy, navržené Evou Jiřikovskou, symbolicky odkazující k názvům rodů, dotvářely velmi ladně celou scénu. Ostravské představení Smetanovy opery Tajemství tak bylo pastvou nejen pro oči a uši, ale také pro duši, neboť z něj dýchala tradice, oddanost záměru autora a snaha o věrné připomenutí jeho hlubokého odkazu." Blanka Hrubá (operaplus.cz, 13. 10. 2023).
 
Foto Martin Popelář
Nejbližší reprízy inscenace uvedeme 18. října 2023 a 5. prosince 2023 v 18.30 hodin. Další představení uvedeme v 8. března 2024 a 10. května 2024 v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Pro návštěvníky celého cyklu je připraven speciální balíček SMETANA2024, který nabízí zvýhodnění – 20 % při zakoupení 4 a více vstupenek na 4 a více představení z březnového a květnového provedení cyklu. Lze kombinovat březnová a květnová představení. Pro seniory a držitele karet ITIC, ISIC a ZTP zůstává v platnosti jejich obvyklé zvýhodnění 50 %. Vstupenky můžete zakoupit na www.ndm.cz v programu měsíce březen/2024 a květen/2024 přes ikonu balíčku SMETANA2024.Vstupenky na všechny představení jsou již nyní v prodeji!