LEDNOVÉ PŘEDSTAVENÍ OPERY RICHARDA WAGNERA TANNHÄUSER
OPERA / 18.1.2024
Wagnera je třeba zažít! Soubor opery uvede výjimečné monumentální dílo Richarda Wagnera TANNHÄUSER v neděli 21. ledna 2024 v 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
210. výročí narození skladatele Richarda Wagnera jsme si připomněli v minulé sezóně nastudováním romantického eposu Tannhäuser, který patří do zlatého fondu světové opery. Příběh tragické lásky a cesty za vykoupením vychází ze skutečného příběhu z německé mytologie. Na ostravském jevišti se dílo prvně objevilo už v roce 1924 a na scénu opery Národního divadla moravskoslezského se ve své již páté inscenaci vrátilo po více než padesáti letech. Sopranistka Maida Hundeling, která v lednovém představení vystoupí po boku Gianluca Zampieriho, získala za svůj výkon v této inscenaci širší nominaci na Cenu Thálie 2023.
 
Foto Martin Popelář
Je to dílo monumentální, největší tíha odpovědnosti leží na orchestru a sboru, jakkoli jsou stěžejní role obtížné a významné. Orchestru je dán těžký úkol již od počátku, při předehře, která je sama o sobě samostatným symfonickým dílem. (...) Režisér Jiří Nekvasil pracoval se sborem velmi často, a to jak na jevišti, tak ve foyeru a dokonce i na horním balkoně v hledišti, sbor byl tedy neustále v pohybu, nastupoval za zpěvu přes hlediště, aby dozpívával za scénou, přičemž na jevišti zpěváci neustále přecházeli, aby narušovali statičnost scény. Přesto byl jeho zvuk stále vyrovnaný a to jak v dynamice, tak v jednotlivých hlasech a výkon sboru byl obdivuhodný. Vše bylo jistě výsledkem jak práce sbormistra Jurije Galatenka, tak i dirigenta Marka Šedivého, který celý ten obrovský pohybující se provozovací aparát musel udržet pohromadě. Režisér Jiří Nekvasil si opět vzal do týmu scénografa Daniela Dvořáka a společně opět prokázali, že jsou týmem, který si rozumí a který se vzájemně inspiruje. Scéna byla v každém obraze jiná, ale vždy odpovídala charakteru děje. (...) Představení bylo obdivuhodně vypracované a postupně stále gradovalo, až do mohutného závěru. Uvedení tohoto titulu bylo pro soubor ostravské opery velkou výzvou, které se zhostili všichni s obdivuhodným elánem a poctivou profesionalitou." Karla Hofmannová (klasikaplus.cz, 29. 4. 2023).