OPERY VIKTORA ULLMANNA UVEDEME VE STAVOVSKÉM DIVADLE V PRAZE
OPERA / 23.1.2024
Do konce sezóny mohou návštěvníci Divadla Antonína Dvořáka vidět dvě jednoaktové opery Viktora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY pouze dvakrát: 31. ledna 2024 a 7. dubna 2024. Soubor opery NDM se s inscenací představí 4. února 2024 ve Stavovském divadle v Praze. 
 
„Této dvojité inscenaci propůjčili svůj talent vynikající umělci v podobě pohotového a precizního hudebního nastudování mladého dirigenta Maroše Potokára a režie plná jemnosti, poetiky a dravosti Slovince Roka Rappla, známého jako Rocc, bývalého uměleckého ředitele Slovinské národní opery, který uvedl již více než šedesát divadelních a operních inscenací. Vysoce angažovaný, sehraný a talentovaný tým pěvců se postaral o výjimečný večer, který vzdal hold Viktoru Ullmannovi, tragické postavě české hudební historie, jehož tvorbu v Ostravě představili a oslavili naprosto dokonale". Hélène Pierrakos, 20. 3. 2023.
 
Rozbitý džbán Císař Atlantidy, foto Martin Popelář
V tzv. "uměleckém transportu" odjela v říjnu 1944 na okamžitou smrt v osvětimských plynových komorách řada osobností československé meziválečné umělecké avantgardy, mezi nimi i skladatel Viktor Ullmann (1898 až 1944), jehož dvě poslední opery zazní 4. února 2024 v Praze ve Stavovském divadle, a to v jediném uvedení. Obě vznikaly v soukolí nacistické vyhlazovací mašinérie. Partitura opery Rozbitý džbán byla dokončena jen několik týdnů před Ullmannovou deportací do Terezína. Přesto jako by těžkosti doby toto humorné, skvěle vypointované dílo zasáhly jen podprahově, byť v závěru opery si skladatel dovolil odchýlit se od původní předlohy Heinricha von Kleista a připsal sextet, jenž končí veršem reagujícím na všudypřítomnou zvrácenost práva v tehdejší Říši: „Nikdo nesmí být soudcem, není-li jeho srdce čisté." Opera vypráví příběh vesnického soudce Adama, který je okolnostmi přinucen soudit vědomě svůj vlastní přečin. Druhý titul Císař Atlantidy aneb Odepření smrti vznikl již za zdmi terezínského ghetta. Strhující drama s prvky komedie dell‘arte na libreto Petra Kiena o zpupnosti a bezohlednosti jednotlivce, jemuž se nakonec vzepře samotná Smrt, zůstává dodnes kódovaným mementem světu.
 
Představení operního souboru Národního divadla moravskoslezského uvádí cyklus Musica non grata. Vstupenky na musicanongrata.cz a v pokladnách Národního divadla. (Listy Prahy 1, 10. ledna 2024).