SLAVNOSTNÍ PREMIÉRY OPERY TOSCA
OPERA / 5.10.2021

Soubor opery Národního divadla moravskoslezského Vás srdečně zve na slavnostní premiéry opery Giacoma Pucciniho TOSCA.

Přes nepřející okolnosti předešlé sezóny se inscenaci TOSCA dostalo premiér v přímých přenosech TV Noe 13. a 15. února 2021. Stejně jako u opery HUBIČKA jsme se rozhodli dopřát jí i slavnostní premiéry, které uvedeme pro diváky 9. a 15. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Nenechte si je ujít jedno z nejslavnějších a nejhranějších děl světového operního repertoáru. Srdečně zveme!
 
„Myslím, že on-line představení a vysílání přinášejí mnoho skvělých možností, avšak to živé „dobrodružství“ nedokážou nahradit ani pro diváky, ani pro umělce. Atmosféru prostě není možné přenést on-line… Každopádně, v této době on-line prostor přinesl nové možnosti, udržel umění na očích a tím také naživu. Divákům poskytl možnost, jak zůstat v kontaktu s operními domy, umělcům zhlédnout inscenace, za kterými nemohli vycestovat. On-line prezentace by měla zůstat přítomná, avšak nikdy by neměla úplně nahradit živé umění."
Maida Hundeling v rozhovoru pro časopis NDM (září-říjen 2021)
 
Foto Martin Popelář
 
„Tosca je thrillerem odehrávajícím se v Římě roku 1800 na pozadí napoleonských válek a značného politického neklidu. (...) Opera hudebně oplývá mimořádnou melodickou invencí, brilantní orchestrací i specifickou prací s leitmotivy vytvářející prudké kontrasty mezi hlubokou lyrikou a dramatickým napětím. Puccini zároveň ve třech hlavních postavách (Tosca, Cavaradossi a Scarpia) stvořil absolutně stěžejní role jejich oborů (soprán, tenor, baryton)."
Juraj Bajús, dramaturg opery NDM
 
9. října se Vám v hlavních rolích představí Maida Hundeling (Floria Tosca), Paolo Lardizzone (Mario Cavaradossi), Martin Bárta (Baron Scarpia), orchestr opery diriguje Marek Šedivý.