PŘIJĎTE NA BÍLÉHO PÁNA DO DIVADLA!
OPERA / 1.11.2021
Bílý pán straší v Ostravě! Opera Jaroslava Křičky v režii Ondřeje Havelky má svěží charisma a komický náboj... Tak začíná další recenze na naši operní novinku!
„Opera na motivy Oscara Wilda se do ostravského divadla vrátila po 90 letech, kdy ji zde uvedl legendární dirigent Jaroslav Vogel. Režie Ondřeje Havelky je jedním z důvodů, proč si nenechat tuto vynikající grotesku ujít. Mezi další magnety nové inscenace patří scéna Martina Černého, hudební nastudování Davida Švece a brilantní výkony sólistů. (...) Svou úlohu dobře sehrál také sbor Národního divadla moravskoslezského, který výborně připravil soudobé hudbě oddaný sbormistr Jurij Galatenko. Na paty jim šlape hudební nastudování Davida Švece, který v Křičkově díle nechal bezmála svou duši. (...) Jeho bezvadná znalost této opery se osvědčila při premiéře spolehlivým a jistým vedením orchestru, zřetelným udáváním nástupů a spolehlivým vystižením koloritu stylově heterogenního díla.
 
Foto Martin Popelář
 
Martin Gurbaľ a Jana Horáková Levicová ztvárnili manželé Hollywoodovy jako typickou americkou high society s jejími potřeštěnými manýry. (...) Jejich dcera Elinor v podání Doubravky Součkové potěšila vytříbeným pěveckým projevem. (...) Bratr Elinor Cedrik v podání Anny Nitrové je rozjívená komická figurka, v níž ostravská mezzosopranistka zúročila své výtečné pohybové nadání. (...) Souladem pěveckých i hereckých prostředků potěšil tenorista Josef Moravec v roli Jiřího, hraběte ze Satelic. (...) Jednou z nejzdařilejších postav ostravské inscenace je kastelánka, kterou ve čtvrtek ztvárnila mezzosopranistka Dominika Škrabalová. (...) Nejvýraznější postavou ostravského nastudování je ovšem americký sluha Bob, na němž se režisér Havelka doslova vyřádil! Ztělesnil ho tenorista Václav Čížek naprosto vynikajícím způsobem. (...) Čížkovu partnerku sehrála sopranistka Denisa Bílá, které se vedlo rovněž výtečně. Nesmíme zapomenout ani na samotného ducha hraběte Kazimíra ze Satalic, kterého bravurně sehrál Jiří Hájek.
 
Přijetí Křičkovy opery bylo nadšené a bouřlivé. Diváci dali najevo své sympatie mohutným potleskem, hlasitými ovacemi a nechyběl ani potlesk vestoje. (...) Křičkova opera byla v Národním divadle moravskoslezském představena jako životné, neobyčejně svěží a vtipné dílo, které si nový divadelní „život“ skutečně zaslouží. Kéž je zaslouženě dlouhý, alespoň jako tenkrát, během skladatelova života!"
Milan Bátor
(ostravan.cz, 29. 10. 2021)
Foto Martin Popelář
 
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského a strašidlo satalické Vás srdečně zvou na nejbližší reprízy 4. listopadu od 18.30 hodin a 14. listopadu od 16. hodin.