NOVÉ MLADÉ NADĚJE PRO OPERU NDM
OPERA / 19.11.2021
Na letošním 55. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech rezonovala i jména spjatá s Ostravou a naším divadlem!
 
Druhou příčku v kategorii Opera si letos vyzpívala Dominika Škrabalová. Absolventka oboru zpěv na Fakultě umění Ostravské univerzity není našim divákům neznámá: Výrazně zabodovala už ve Čtyřnotové opeře Toma Johnsona, kde ještě jako studentka zpívala roli altistky. Opera NDM zahájila tímto dílem pravidelnou spolupráci s univerzitou – nadaní studenti zpěvu účinkují každoročně v jednom operním opusu nastudovaném profesionálně v našem divadle. Dominika zpívala roli altistky v této opeře i v Praze na přehlídce ostravských divadel v roce 2019. Po absolutoriu je stálým hostem v našich inscenacích. Aktuálně ji můžete vidět v operní komedii Jaroslava Křičky Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší, kde představuje kastelánku na satalickém zámku, která se lehce hystericky snaží nové pány varovat před strašidlem. Znáte ji i z baletu Nebezpečné známosti – tam autor hudby vložil jedinou zpívanou část a v té alternovala. Dominika je také pedagožkou a aktivně pracuje se světoznámým karvinským dětským sborem Permoník.
 

Čtyřnotová opera, Dominika Škrabalová s Evou Dřízgovou-Jirušovou
Foto Jan Vančura
Bílý pán aneb těžko se dnes duchům straší, uprostřed Dominika Škrabalová (kastelánka)
Foto Martin Popelář
Nebezpečné známosti, v pozadí Dominika Škrabalová (Árie – sólo)
Foto Serghei Gherciu


Čestného uznání za účast ve finále karlovarské soutěže se dostalo Karolíně Levkové (kategorie Junior). Studentka katedry zpěvu FU Ostravské univerzity je žačkou Evy Dřízgové-Jirušové a stejně jako před časem její starší kolegyně Dominika Škrabalová i ona dostane šanci zpívat v opeře v rámci Operní akademie Ostrava. V únoru 2022 bude mít v Divadle „12“ premiéru dílo Maurice Ravela Dítě a kouzla. Záznam koncertu s Karolínou Levkovou v rámci Cyklu komorních koncertů si můžete připomenout zde.

Vítězem Ceny Národního divadla moravskoslezského se stal ve Varech ukrajinský talent Vitalii Lashko. „Dostane příležitost hostovat v operní roli v některé z našich inscenací v jedné ze dvou příštích sezón,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
Všichni tři si ale ze soutěže odvezli i další ocenění a přísliby spolupráce. Dominika Škrabalová například bude hostovat na Festivalu Jarmily Novotné na zámku v Litni, Karolína Levková nahraje ve studiu Českého rozhlasu Plzeň píseň za doprovodu klavíru a Vitalii Lashko nazpívá vybrané operní árie se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu - diváci je pak uslyší na vlnách ČRo Vltava.
 
Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech je interpretační soutěž mladých začínajících zpěváků. Koná se každý rok v listopadu a účastní se jí obvykle až 110 mladých pěvců z celého světa. Soutěží se ve třech kategoriích: Junior (do 25 let), Opera (do 35 let) a Píseň (do 35 let). Divadla udělají i své vlastní ceny a vybírají si tak hostující talenty do operních inscenací. Finálová vystoupení vítězů soutěže se pak konají v městském divadle. Soutěží (založenou v roce 1966) prošla řada později velmi uznávaných pěvců. Členy poroty jsou mj. špičkoví operní sólisté – letos mj. Gabriela Běňačková, Peter Dvorský, Magdalena Hájossyová další. Ředitelem soutěže je Alois Ježek, manažer Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka – to soutěž pořádá.