FESTIVAL OPERA 2022 ROZDAL CENY LIBUŠKY
OPERA / 1.4.2022
Národní divadlo moravskoslezské se představilo na patnáctém ročníku Festivalu hudebního divadla Opera 2022 inscenací SVADBA (Svatba) Any Sokolović.

„Operní bienále pořádané Jednotou hudebního divadla ve spolupráci se zúčastněnými divadly nabízí od roku 1993 komplexní pohled na tvorbu souborů z České a Slovenské republiky, na způsob, jakým se dnes inscenuje opera, a v neposlední řadě i přehled špičkových pěveckých a hereckých výkonů, jakož i výkonů orchestrů a sborů. O cenách, takzvaných Libuškách, v podobě skleněné plastiky výtvarníka Václava Hanuše, rozhodují diváci i porota kritiků. Ta svými hlasy udělila cenu pro nejlepší inscenaci Janáčkovým Příhodám lišky Bystroušky libereckého Divadla F. X. Šaldy. Za titulní roli obdržela sopranistka Lívia Obručník Vénosová i cenu diváků udělovanou anketními hlasy po každém představení."
 
Sopranistka Lívia Obručník Vénosová u nás nyní hostuje v roli Vendulky v opeře Bedřicha Smetany HUBIČKA. Úspěšnou operní inscenaci v režii Jiřího Nekvasila s touto sopranistkou v hlavní roli uvedeme 11. dubna od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„(...) Inscenace malých či alternativních operních souborů přinesly i letos oživení inscenačního přístupu k opeře. Za všechny „malé“ inscenace lze v tomto smyslu zmínit Beyond the Garden a TiAmo režiséra Rocca či ostravskou SVADBU (Svatbu) Any Sokolović s vynikajícím hudebním nastudováním Jurije Galatenka v režii Jiřího Nekvasila.
 
(...) Aktuální obraz stavu operního dění nebyl ovšem letos úplný, neboť problémy spojené s covidovou epidemií i technickým přenosem inscenací vyřadily z festivalového programu operní soubory z Banské Bystrice, Brna a Ostravy. Zejména poslední dva operní domy dnes patří ke špičce domácí produkce a jistě by svou účastí festival významně obohatily."
Radmila Hrdinová
(novinky.cz, 1. 4. 2022)
 
Opera Národního divadla moravskoslezského se měla na festivalu představit i s inscenací BÍLÝ PÁN, aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ. Z důvodu nemoci v souboru se však festivalové představení plánované na 7. února nemohlo uskutečnit.