PREMIÉRA SLAVNÉHO PŘÍBĚHU MANON V PODÁNÍ OPERY NDM SE BLÍŽÍ!
OPERA / 11.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede koncem dubna premiéry opery Julese Masseneta z roku 1884 MANON.
 
Jules Massenet se adaptací slavného románu abbého Prévosta zařadil do zástupu autorů, již v knize nalezli inspiraci pro vlastní tvorbu. Vytvořil vrcholné dílo francouzské lyrické opery. Hudba jeho nejslavnějšího opusu vyniká brilantní melodickou invencí, díky níž skladatel plasticky zobrazuje charaktery jednotlivých postav. Massenetův cit pro melodickou zpěvnost byl svého času nazýván oslavou sopránu. Na jevišti Národního divadla moravskoslezského se dílo prvně objevilo v roce 1923. Třetí a doposud poslední nastudování bylo z roku 1969.

V novém nastudování v režii Jiřího Nekvasila zazní opera poprvé ve francouzském originále. Hudebně ji nastudoval vynikající francouzský dirigent Bruno Ferrandis. „Myslím, že obecenstvo bude velice překvapeno psychologií Manon. Přestože je jí pouhých 16 let, prokazuje výjimečnou svobodu a kontrolu nad svým konáním. Dopustí se samozřejmě i obrovských chyb, kterých si je následně vědoma, což zvýrazňuje lidskost jejího charakteru. Řekl bych, že abbé Prévost patrně neměl v oblibě muže své doby a jejich způsoby. Příběh vnímám jako jejich tvrdou kritiku. V tomhle ohledu je velmi ostrým a precizním pozorovatelem francouzské předrevoluční společnosti." Celý rozhovor s dirigentem si diváci mohou přečíst v časopise NDM (březen/duben 2022).
 
Foto Martin Popelář
 
V hlavních rolích se divákům představí Soňa Godarská nebo Jana Sibera (Manon Lescaut), v roli Rytíře des Grieux Luciano Mastro nebo Mickael Spadaccini. Scéna Daniel Dvořák, kostýmy Simona Rybáková. Soubor opery Národního divadla moravskoslezského zve diváky na premiéry, které se uskuteční 28. a 30. dubna 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.