OPERA ZÁSNUBY VE SNU NA VLNÁCH ČESKÉHO ROZHLASU VLTAVA
OPERA / 5.5.2022
V sobotu 7. května zveme diváky k poslechu opery Hanse Krásy ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum), která bude na vlnách Českého rozhlasu Vltava znít od 20. hodin. Diváci uslyší premiérové obsazení ostravské inscenace.
 
Nastudováním tohoto díla otevřela opera Národního divadla moravskoslezského v únoru 2022 novou dramaturgickou řadu s názvem Opery terezínských skladatelů – mezi ně patří i Viktor Ullmann a Pavel Haas. „Jejich operní díla uvádíme na naše jeviště v prvé řadě pro jejich nespornou inspirativní uměleckou kvalitu – jako pozoruhodná díla české operní tvorby první poloviny 20. století“, zdůvodňuje své záměry ředitel NDM a zároveň režisér inscenace Zásnuby ve snu Jiří Nekvasil a dodává: „Chceme tak aspoň částečně splatit dluhy a křivdy nedávné minulosti.“
Na přelomu 20. a 30. let zkomponoval už tenkrát v Evropě úspěšný Hans Krása operu o dvou dějstvích Zásnuby ve snu. Libreto napsal Rudolf Fuchs a Rudolf Thomas podle novely F. M. Dostojevského Strýčkův sen z roku 1858. Skladatelovy snahy o uvedení díla v zahraničí však narazily na rozmáhající se odpor nacistické ideologie. Hans Krása byl deportován do Terezína v srpnu 1942. Zásadním počinem pro kulturní život terezínského ghetta bylo nastudování jeho dětské opery Brundibár, která je s jeho jménem spojována snad nejčastěji. Hans Krása byl zavražděn v jedné z osvětimských plynových komor v říjnu 1944.
 
Foto Martin Popelář
Samotnému premiérovému záznamu z Ostravy předcházejí rozhovory s ředitelem Národního divadla moravskoslezského Jiřím Nekvasilem, muzikologem Lubomírem Spurným, představitelkou Krásovy Zity sopranistkou Veronikou Rovnou a šéfem ostravské opery Markem Šedivým. Obsáhle hovoří nejen o díle samotném a koláži coby principu tvorby, ale také o době, kdy Hans Krása hrával šachy v pražských kavárnách a Nová německá opera byla na svém vrcholu.
Renáta Spisarová
 
Pořad Operní večer s inscenaci ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum) Národního divadla moravskoslezského si v Českém rozhlase Vltava můžete naladit v sobotu 7. května ve 20. hodin.
Diváky Národního divadla moravskoslezského zveme i na poslední reprízu inscenace v této sezóně, která se uskuteční 13. května v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.