STŘEDEČNÍ OPERA MANON S DRŽITELKOU CENY THÁLIE JANOU SIBEROU
OPERA / 19.11.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve středu 23. listopadu poslední představení inscenace MANON v tomto roce. V titulní roli Manon se představí držitelka Ceny Thálie 2022 Jana Sibera.
 
Národní divadlo moravskoslezské uvede ve středu 23. listopadu 2022 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka operu MANON skladatele Julese Masseneta. Námět, který inspiroval jak Vítězslava Nezvala, tak i Giacoma Pucciniho, přetvořil ještě dříve Jules Massenet ve vrcholné dílo francouzské lyrické opery. Massenetův cit pro melodickou zpěvnost byl svého času nazýván oslavou sopránu. Představitelka titulní role Manon Jana Sibera získala za svůj výkon v ostravském nastudování v režii Jiřího Nekvasila Cenu Thálie 2022.
 
Jana Sibera je v současné době na vrcholu své umělecké kariéry a své repertoárové spektrum si rozšiřuje i k rolím lyrickým a mladodramatickým. Titulní role Manon ji potkala v pravý čas. Má pro ni vše, co role vyžaduje – od koloratur, přes lyrické plochy až k místům dramatickým. A vše zvládá s potřebnou bravurou. Je nutné vyzdvihnout též její herecký projev. Pod vedením režiséra Jiřího Nekvasila vytvořila portrét ženy, která v opeře prochází poměrně velkým obloukem – od zamilované dívky, po šťastnou, leč koketní ženu, a nakonec až po ženu osudem ztýranou a umírající v náručí své velké lásky rytíře des Grieuxe."
 
Foto Martin Popelář
Do derniéry zbývá posledních sedm uvedení! V posledním letošním představení se v hlavních rolích představí Jana Sibera (Manon Lescaut), Mickael Spadaccini (Rytíř des Grieux), Pavol Kubáň (Lescaut) a František Zahradníček (Hrabě des Grieux). Orchestr opery Národního divadla moravskoslezského diriguje Bruno Ferrandis.

Inscenace je realizována ve společné koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni.