INSPIRATIVNÍ DÍLA VIKTORA ULLMANNA – ROZBITÝ DŽBÁN A CÍSAŘ ATLANTIDY
OPERA / 20.2.2023
Soubor opery má nově na svém repertoáru díla Viktora Ullmanna, který je druhým ze tří skladatelů, jejichž tvorbu představujeme v rámci cyklu Oper terezínských skladatelů.
 
„Viktor Ullmann a jeho jednoaktové opery Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb Odepření smrti, uvedené v premiéře v Divadle Antonína Dvořáka 16. února, jsou další položkou cyklu Národního divadla moravskoslezského nazvaného Opery terezínských skladatelů. Cyklus je součástí širšího projektu pražského Národního divadla s názvem Musica non grata. Ostravskému publiku se díla představila v režii slovinského režiséra Rocca, který je rovněž autorem scény, a pod taktovkou dirigenta Jakuba Kleckera. Libreto k opeře Rozbitý džbán připomíná Gogolova Revizora, jen v něm není tolik satiričnosti a špílců. Je napsán na libreto Petra Kleista a měl premiéru v roce 1942, následně byl skladatel deportován i s rodinou do Terezína. (...) Císař Atlantidy aneb Odepření smrti je rovněž jednoaktovkou, která vznikala již v Terezíně. Hlavním nositelem příběhu je Smrt, která už je unavena a znechucena válkou, odmítá spolupracovat a trpící ranění na bojištích nemohou zemřít. (...) Režie je překvapivě velmi uměřená a spíš akcentuje hloubku poselství. Diktátor zůstává sám, bez pomoci ostatních, když vypadne z invalidního křesla. Smrt si klade podmínku, že lidé zase budou moci zemřít, ale nejprve musí zemřít sám diktátor.“
Karla Hofmannová
(klasikaplus.cz, 18. 2. 2023)
Rozbitý džbán
Císař Atlantidy aneb Odepření smrti Foto Martin Popelář
„Slyšet díla terezínských skladatelů, kteří zahynuli nebo byli zavražděni během 2. světové války, je jako poznávat vlastní historii a učit se v ní číst. Tuto dramaturgickou řadu Národního divadla moravskoslezského otevřela v minulé sezoně opera Hanse Krásy Zásnuby ve snu. (...) Novou ostravskou inscenaci nastudoval dirigent Jakub Klecker. (...) Ullmannova hudba je osobitá a vyhýbá se jednoznačné charakteristice. Orchestr měl plné ruce práce, ale zvládl náročnou partituru hned napoprvé předvést se ctí. Režie Rocca je vyjádřena dynamickou akcí, zvláštním pohybem a znamenitým psychologickým odstíněním. Značné nároky na hereckou stránku byly očividné na každém kroku. (...) Uznání si zasluhuje pěkný český překlad Jaromíra Nohavici, který vychází z přirozeného frázování a rytmu českého jazyka. Pěveckým sólistům se evidentně dobře zpíval a divákům dobře zněl. (...) Obě inscenace lze považovat po režijní stránce za velmi zdařilé a sugestivní. (...) Skvělý a připravený orchestr, vesměs vynikající pěvecké i herecké výkony a důsledná režie, která dává od začátku do konce smysl."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 17. 2. 2023)
 
Do konce sezóny uvedeme díla Vikora Ullmanna pouze v pěti představeních! První repríza se uskuteční ve čtvrtek 23. února 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Další představení inscenace uvedeme 7. a 31. března, 11. dubna a 11. května 2023. Srdečně zveme!