POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ OPERY DVĚ VDOVY V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 10.3.2023
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského uvede naposledy v této sezóně DVĚ VDOVY Bedřicha Smetany v režii slovinského tvůrce Rocca. Inscenace byla nastudována v rámci plánovaného uvedení kompletního Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024.
 
Ve středu 15. března 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka uvedeme naposledy v této sezóně operu DVĚ VDOVY. Smetana touto operou otevřel české opeře dveře do dalšího ze svých jedinečných hudebnědramatických světů; vznikla komická konverzační opera po vzoru francouzského žánru opéra-comique, jejíž děj je zasazen do salónu venkovského statku a humor je založen na situační komice. Inscenaci v režii slovinského tvůrce Rocca hudebně nastudoval hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Marek Šedivý.
 
V hlavních rolích se v posledním představení sezóny divákům představí Lada Bočková (Karolina), Lívia Obručník Vénosová (Anežka), Martin Javorský (Ladislav Podhajský), František Zahradníček (Mumlal), Václav Čížek (Toník), Karolína Levková (Lidka) a Petr Urbánek (Farář). Sbor a orchestr opery bude dirigovat Jiří Habart.
 
Foto Martin Popelář
Tenorista Martin Šrejma obdržel za roli Ladislava v inscenaci Dvě vdovy a za roli Jeníka v inscenaci Prodaná nevěsta nominaci na Cenu Jantar 2022: Martin Šrejma se prozpíval ke smetanovskému repertoáru nenuceně a přirozeně. V obou Smetanových operách vytvořil postavy, kterým nechybí patřičné odhodlání, zdravá špetka sebeironie i sofistikované pěvecké podání. Ačkoli jeho tenor patří k nejvytíženějším ve svém oboru, působil po celou dobu svěže, flexibilně a podílel se na prokresleném psychologickém ztvárnění obou rolí. Martina Šrejmu mohou diváci v inscenaci Dvě vdovy vidět až v příští sezóně. V té letošní se představí v dubnovém představení opery Prodaná nevěsta v roli Jeníka. Srdečně zveme!
 
Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.