ZÍTŘEJŠÍ OBNOVENÁ PREMIÉRA OPERY ČERTOVA STĚNA
OPERA / 13.12.2023
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského bude mít opět na svém repertoáru Smetanovu ČERTOVU STĚNU. Obnovenou premiéru inscenace z roku 2014 uvedeme ve čtvrtek 14. prosince 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Čertova stěna je poslední dokončenou operou skladatele, světovou premiéru měla 29. října roku 1882. „Kolážovým způsobem se zde mísí romantická rozevlátost, komika, niterná citovost árií a duetů, rafinovanost hudebních ansámblů, sborové scény i disonance a zkratkovitost předjímající svět příští hudby 20. století,“ připomněl režisér Jiří Nekvasil. Původní premiéra této inscenace se uskutečnila v červnu 2014 a už při přípravách premiéry pracovalo vedení souboru opery s plánem odehrát za 10 let – v roce 2024 – všech osm skladatelových dokončených oper v blocích ke kulatým výročím narození a úmrtí. A právě v této sezóně projekt SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS OSTRAVA 2024 vrcholí! Obnovené nastudování původní inscenace z roku 2014 přináší i obměněné obsazení. Režie Jiří Nekvasil, hudební nastudování Marek Šedivý.
 
SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS OSTRAVA 2024 je největším projektem sezóny 2023/2024 v Národním divadle moravskoslezském. K dvoustému výročí narození skladatele uvedeme osm oper v devíti dnech v březnu a ke 140. výročí úmrtí odehrajeme všech osm oper v květnu. Prakticky vyprodána jsou už obě koncertně-poloscénická provedení opery Libuše, kterou pod vedením Roberta Jindry zahraje vždy v závěru každého bloku Janáčkova filharmonie Ostrava a kromě sólistů bude účinkovat Pražský filharmonický sbor. Libuši uvedeme v Divadle Jiřího Myrona, všechny ostatní opery tradičně v Divadle Antonína Dvořáka. Vstupenky na oba bloky cyklu divadlo už prodává.