OBNOVENÁ PREMIÉRA OPERY BRANIBOŘI V ČECHÁCH
OPERA / 19.2.2024
První opera Bedřicha Smetany BRANIBOŘI V ČECHÁCH bude opět na repertoáru Národního divadla moravskoslezského. Obnovená premiéra se uskuteční ve čtvrtek 22. února 2024 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
Hudba, jazyk citu, slovo – myšlénky. Pod tímto heslem přihlásil v roce 1861 svou novou operu Bedřich Smetana do soutěže vypsané hrabětem Johannem Nepomukem Harrachem. Jeho výzva datovaná 10. února 1861 měla pohnout české skladatele, aby svůj talent věnovali k vytvoření „vpravdě národní“ opery. (...) Bedřich Smetana v této soutěži zvítězil se svou první operou, kterou jsou Braniboři v Čechách na libreto Karla Sabiny. Tato opera, první ze skladatelových osmi dokončených, se vrací do našeho repertoáru v obnovené premiéře 22. února 2024. Tím budeme mít náš repertoár pro Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 připravený tak, aby 2. března 2024, v den 200. výročí narození skladatele, mohla jeho první edice začít!" Jiří Nekvasil, ředitel NDM.
 
SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS OSTRAVA 2024 je největším projektem sezóny 2023/2024 v Národním divadle moravskoslezském. K dvoustému výročí narození zakladatele moderní české opery uvedeme ve vlastním nastudování všech jeho osm dokončených oper v devíti dnech od 2. do 10. března (od data narození), druhý blok ke 140. výročí úmrtí od 4. do 12. května (po datum úmrtí). Vyprodána jsou už obě koncertně-poloscénická provedení opery Libuše, kterou pod vedením Roberta Jindry zahraje vždy v závěru každého bloku Janáčkova filharmonie Ostrava a kromě hostujících sólistů bude účinkovat Pražský filharmonický sbor. Libuši uvedeme v Divadle Jiřího Myrona, všechny ostatní opery tradičně v Divadle Antonína Dvořáka. Všechny Smetanovy opery má NDM na repertoáru pouze pro tuto sezónu, respektive tento rok – Rok české hudby 2024. V roce 2025 už zůstanou pouze Prodaná nevěsta a Hubička.