SLAVNOSTNÍ PREMIÉRY OPERY HUBIČKA
OPERA / 21.9.2021

Ve dnech 23. a 25. září od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka zve opera Národního divadla moravskoslezského na slavnostní premiéry nového nastudování šesté opery Bedřicha Smetany HUBIČKA.

Opera Národního divadla moravskoslezského je nyní jediná na světě, která aktuálně uvádí Hubičku Bedřicha Smetany. Tým režiséra Jiřího Nekvasila a dirigenta Marka Šedivého ji připravil také k výročí narození českého hudebního skladatele a zároveň si připomene 140. výročí jeho úmrtí. Inscenace se v roce 2024 přiřadí ke kompletnímu uvedení všech osmi dokončených Smetanových oper v projektu Smetanovský cyklus Ostrava 2024
 
Hubička si na nové nastudování v Ostravě počkala 21 let. Nové nastudování je už jedenácté. Poprvé naše divadlo hrálo Hubičku hned jako druhou operní premiéru po Prodané nevěstě v srpnu 1919. V novém nastudování se můžete těšit na půvabnou scénu Jakuba Kopeckého a stylové kostýmy Simony Rybákové. V hlavních rolích alternují Veronika Rovná a Lívia Obručník Vénosová (Vendulka), Luciano Mastro a Martin Šrejma (Lukáš). Palouckého, otce Vendulky, ztvární František Zahradníček a Martin Gurbaľ, tetu Martinku Anna Nitrová a Lucie Hilscherová. Orchestr opery NDM pod taktovkou Marka Šedivho, hudebního ředitele souboru opery, který inscenaci i hudebně nastudoval.
 
Foto Martin Popelář
 
Těšíme se na Vaši návstěvu při slavnostních premiérách 23. a 25. září v Divadle Antonína Dvořáka!