DUBNOVÁ HUBIČKA... PŘEDPOSLEDNÍ UVEDENÍ SMETANOVY OPERY V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 31.3.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede 11. dubna předposlední představení HUBIČKY Bedřicha Smetany v této sezóně. Poslední představení sezóny uvedeme 17. května. Srdečně zveme!
 
Hubička patří k nejhranějším Smetanovým operám, jen v Národním divadle moravskoslezském byla uvedena v deseti nastudováních. Současná inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. V operní bilanci za rok 2021 vítězí u novinářky a recenzentky Heleny Havlíkové dvě ostravské inscenace. Jenou z nich je právě Smetanova HUBIČKA v režii Jiřího Nekvasila.
 
„(...) S rozpustile provokativní nadsázkou, ale i upřímnou vřelostí inscenátoři namlouvání čerstvého vdovce Lukáše a jeho dávné lásky Vendulky a jejich hádku o hubičku doslova naservírovali okounějícím sousedům a sousedkám jako šťavnaté sousto na obrovský stůl skoro přes celou plochu jeviště. A scénografické nápady siluety Krkonoš s rotundovou kaplí sv. Vavřince na vrcholu Sněžky obohatily inscenaci o pohrávání si s poetikou krakonošovské pohádky s celou tlupou Krakonošů v duchu lidových představ o tomto moudrém strážci hor."
Helena Havlíková
(Operaplus.cz, 9. 1. 2022)
 
Foto Martin Popelář
V dubnovém představení opery se v hlavních rolích divákům představí Lívia Obručník Vénosová (Vendulka), Luciano Mastro (Lukáš), Jiří Rajniš (Tomeš), Lucie Hilscherová (Martinka), Marta Chila Reichelová (Barče), Josef Kovačič (Matouš), Václav Morys (Strážník). Orchestr opery NDM bude pod taktovou dirigenta a hudebního ředitele souboru Marka Šedivého.
Těšíme se na Vaši návštěvu 11. dubna a 17. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.