NABUCCO GIUSEPPE VERDIHO V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 12.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v této sezóně slavnou italskou klasiku NABUCCO v posledních třech představeních.
 
Jedno ze tří posledních představení operní inscenace NABUCCO v této sezóně uvedeme ve středu 13. dubna, kdy se divákům v hlavních rolích představí Dragutin Matić (Nabucco), Eliška Weissová (Abigail), Anna Nitrová (Fenena), Luciano Mastro (Ismael), František Zahradníček (Zachariáš), Roman Vlkovič (Velekněz Baalův), Juraj Nociar (Abdallo) a Denisa Bílá (Anna). Orchestr opery NDM bude pod taktovkou dirigenta Jiřího Habarta. Verdiho v pořadí třetí opera zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylónském králi Nabukadnezarovi.
 
Foto Martin Popelář
Z dam si zasluhuje největší pozornost Eliška Weissová, jejíž Abigail na mne zapůsobila nejpropracovanějším pěveckým i představitelským výkonem. Sopranistka důsledně přijala úděl ženy, která se nemůže smířit s postavením nelegitimní dědičky trůnu. Svůj výkon podepřela výtečným zpěvem, z něhož se linuly vášnivost, touha po pomstě i milostné zklamání. Weissová prostě zpívala s odhodláním, dala do toho vše, což se odrazilo na skvělých espressivech, velkorysé dynamice a přiléhavém výrazu. (...) Významnou funkci v této opeře zastává sbor. Opět se potvrdilo, že sbor Národního divadla moravskoslezského je ryzím zlatem a chloubou české operní sborové scény. Tak soustředěný, barevně lahodný a dynamicky působivý výkon lze slyšet pouze, když jsou přítomny následující faktory: vynikající vedení, za nímž stojí nezastupitelný Jurij Galatenko, a dále obrovská chuť všech zúčastněných dělat kvalitní divadlo s láskou a pokorou vůči uměleckému kumštu i divákům."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 14. 9. 2020)
 
Poslední tři reprízy v této sezóně uvedeme 13. dubna, 19. a 21. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!