OPERA NDM SE S INSCENACÍ ZÁSNUBY VE SNU DNES PŘEDSTAVÍ VE STÁTNÍ OPEŘE V PRAZE
OPERA / 20.11.2022
Operní inscenaci ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum) uvedeme naposledy v této sezóně v neděli 20. listopadu 2022 ve Státní opeře v Praze.
 
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v neděli 20. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře v Praze úspěšnou operní inscenaci ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum) skladatele Hanse Krásy. Vznik opery - dramatu o lásce, vychytralosti, intrikách a lidské závisti, složeného na motivy Dostojevského povídky Strýčkův sen - se datuje do let 1928 až 1930. Do Státní opery se toto dílo vrací tzv. "na místo činu", neboť zde mělo v květnu roku 1933 svou světovou premiéru v tehdejším Novém německém divadle. Skladatel Hans Krása si odnesl za tuto svou operní prvotinu Československou státní cenu a jednu z repríz v přímém přenosu odvysílal i Československý rozhlas. Titul vznikl v koprodukci Národního divadla a Národního divadla moravskoslezského v rámci cyklu Musica non grata, který je věnován hudbě skladatelů pronásledovaných nacionálními socialisty ve 30. a 40. letech minulého století. Zároveň je i součástí víceletého projektu NDM s názvem Opery terezínských skladatelů, ve kterém budou do roku 2024 postupně uvedena ještě díla Rozbitý džbán a Císař Atlantidy Viktora Ullmanna a Šarlatán Pavla Haase.
classicpraha.cz
(18. 11. 2022)
Foto Martin Popelář
V hlavních rolích vystoupí Lucie Hilscherová (Marja Alexandrovna), Veronika Rovná (Zina), Irena Parlov (Nastasja), Jorge Garza (Pavel) a Pavol Kubáň, který za roli Knížete v této inscenaci obdržel širší nominaci na Cenu Thálie 2022. Orchestr opery Národního divadla moravskoslezského diriguje hudební ředitel souboru Marek Šedivý.
 
 
Realizováno v koprodukci s Národním divadlem v rámci projektu Musica non grata s podporou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Praha.