PRVNÍ PŘEDSTAVENÍ VERDIHO OPERY NABUCCO V NOVÉM ROCE!
OPERA / 15.1.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve středu 18. ledna 2023 v Divadle Antonína Dvořáka jedno z posledních čtyř představení Verdiho opery NABUCCO v této sezóně. Zbývá posledních pár vstupenek! Srdečně zveme!
 
Verdiho v pořadí třetí opera zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylónském králi Nabukadnezarovi. V romantické opeře plné emocí se odehrává dramatický konfkli mezi králem a jeho nemanželskou dcerou Abigail, nechybí ani milostný trojúhelník mezi ní, Fenenou a Ismaelem. V hlavních rolích se v lednovém představení divákům představí Dragutin Matić (Nabucco), Eliška Weissová (Abigail), Alžběta Vomáčková (Fenena), Luciano Mastro (Ismael), Martin Gurbaľ (Zachariáš), Roman Vlkovič (Velekněz Baalův), Juraj Nociar (Abdallo) a Eva Dřízgová-Jirušová (Anna). Sbor a orchestr opery Národního divadla moravskoslezského diriguje Adam Sedlický.
 
Foto Martin Popelář
Současné nastudování opery v režii Jiřího Nekvasila je replikou inscenace prvního ostravského nastudování z roku 1968, kdy operu režíroval jeho otec Miloslav Nekvasil a jevištní výpravu vytvořil scénograf Vladimír Šrámek. Současná inscenace vyjádřuje úctu dvěma tvůrcům, kteří svou společnou prací v letech 1960–1990 zanechali v dějinách ostravské opery výraznou stopu.
 
Vášnivá hudba Verdiho díla, pojednávající o osvobození Židů z babylonského zajetí, se rozezní v Divadle Antonína Dvořáka ve středu 18. ledna 2023 v 18.30 hodin. Do konce sezóny uvedeme pouze čtyři představení! Další reprízy se uskuteční 25. února, 18. března a 1. dubna 2023.