LEDNOVÉ PŘEDSTAVENÍ KOMICKÉ OPERY DVĚ VDOVY V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 20.1.2024
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na lednové představení opery DVĚ VDOVY v režii slovinského tvůrce Rocca. Inscenace byla nastudována v rámci plánovaného uvedení kompletního Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024.
 
Bedřich Smetana touto operou otevřel české opeře dveře do dalšího ze svých jedinečných hudebnědramatických světů; vznikla komická konverzační opera po vzoru francouzského žánru opéra-comique, jejíž děj je zasazen do salónu venkovského statku a humor je založen na situační komice. Inscenaci v režii slovinského tvůrce Rocca hudebně nastudoval hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Marek Šedivý.
 
Tuzemská města se chystají na festival Rok české hudby 2024. Ústředním motivem letošního festivalu je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Národní divadlo moravskoslezské letos uvede všech osm dokončených Smetanových oper. „Jsme jediní, kdo opery uvede ve dvou ucelených blocích a ve vlastním nastudování. Slavnostní Libuši nazkouší dirigent Robert Jindra pro koncertní provedení s Janáčkovou filharmonií Ostrava," ředitel NDM Jiří Nekvasil. Centrem smetanovských oslav pak bude skladatelovo rodiště Litomyšl, kde soubor opery NDM uvede opery DVĚ VDOVY, ČERTOVA STĚNA a BRANIBOŘI V ČECHÁCH – obnovenou premiéru na jevišti Divadla Antonína Dvořáka uvedeme 22. února 2024 v 18.30 hodin.