DERNIÉRY OPER BEDŘICHA SMETANY
OPERA / 16.4.2024
Po květnovém uvedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024, který proběhne od 4. do 12. května 2024, se s některými operami Bedřicha Smetany rozloučíme. Nenechte si ujít poslední možnost vidět Dvě vdovy, Dalibora a Čertovu stěnu.
 
Inscenace Dvě vdovy je dílem Slovince Rocca, jednoho z „enfants terribles“ současné scény, který naštěstí trefil hřebíček na hlavičku a vytvořil inscenaci moderní, ale zcela respektující ducha Smetanovy hudby i Züngelovy komedie. Rocc nechává dílo plynout samovolně, v duchu radosti ze života a bez zbytečných excesů. Propracování každé ze čtyř postav je výjimečné a všechny scenérie jsou propracované do každého detailu. (...) Smetana si brilantním způsobem pohrává se vztahy a city a i sto padesát let po premiéře je dílo dokonale současné. Vidět ho v těchto podmínkách, s orchestrem a dirigentem, kteří ho znají, a v inscenaci, která ho nenarušuje, ale naopak vyzdvihuje, bylo skutečným potěšením a nejlepším možným způsobem, jak se do cyklu zapojit." Pedro J. Lapeña Rey, (Codalario.com, 12. března 2024). Poslední představení před ostravským publikem uvedeme 20. dubna 2024 a 7. května 2024.
 
„O úspěch inscenace Dalibor uvedené v Plzni již v říjnu loňského roku se výrazně zasloužila režie Martina Otavy; věrně se držel libreta, děj zasadil do Prahy 15. století a nesnažil se do díla vstupovat režijními zásahy. (...) Působivá byla také intenzivní režijní kresba postav, díky které byla uvěřitelná i překvapivá proměna Milady z Daliborovy žalobkyně v obhájkyni a zamilovanou ženu, stejně tak i velmi osobité vedení sboru. (...) Operu nastudoval pražský rodák dirigent Robert Jindra, který má zkušenosti téměř se všemi Smetanovými operami. Jeho interpretace zaujala plastickou dynamikou, průzračností citlivých momentů dosaženou i navzdory hutné orchestraci, zdařilým prostorovým zvukovým efektem fanfár, kterého dosáhl umístněním žesťů na balkón, ale především vyhraněnými tempy. Sbor pod vedením Jurije Galatenka předvedl vynikající výkon, byl pečlivě připravený a na svém vystoupení odvedl mnoho práce. Ovace vestoje a dlouhý potlesk odměnily inscenaci zdařilou po všech stránkách, což vzbudilo očekávání nadcházející sezóny Smetanovského cyklu." W. Kutzschbach, (9/2023 DAS OPERNGLAS I 47). Operu Dalibor uvedeme 6. května 2024 a 15. května 2024 (deniéra).
 
Strhující uvedení Smetanovy Čertovy stěny v Ostravě dokázalo, že jde o opomíjené mistrovské dílo. (...) Tato geniální inscenace ředitele divadla Jiřího Nekvasila měla premiéru v Ostravě 12. června 2014. V rámci letošního Smetanovského operního cyklu se zdálo nanejvýš příhodné promítnout na scénu Smetanův portrét na samotném začátku představení i v jeho závěru; inscenace přitom ukázala velkolepost Smetany jako skladatele světového významu. (...) Orchestr dirigenta Marka Šedivého byl vynikající a znovu ukázal, že tento soubor dosahuje mezinárodních kvalit. Celkově byl tento týden Smetanových oper výjimečný a nezapomenutelný pro všechny kteří se v Ostravě zúčastnili představení v krásném prostředí Divadla Antonína Dvořáka, jež se pyšní klasickým barokním zlatým interiérem zdobeným nádhernými uměleckými díly pocházejícími z doby jeho založení v roce 1919." Gregor Tassie (seenandheard-international.com, 19. 3. 2024). Čertovu stěnu uvedeme 11. května 2024 a ostravskou derniéru opery 29. května 2024.
 
Na operu Dvě vdovy, kterou uvedeme 7. května 2024 a na operu Čertova stěna (11. května 2024) se s námi můžete vypravit speciálním Smetanov(sk)ým vlakem!