PŘIJĎTE NA NOVOROČNÍ HUBIČKU DO DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA!
OPERA / 9.1.2022
První HUBIČKU v novém roce v podání souboru opery Národního divadla moravskoslezského uvedeme 13. ledna v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Prostonárodní operu o dvou jednáních z roku 1876 skladatele Bedřicha Smetany jsme poprvé uvedli před diváky na konci minulé sezóny v červnu 2021. Od té doby se těší divácké oblibě nejen u diváků, ale i u odborné kritiky. V lednové Hubičce se v hlavních rolích představí Veronika Rovná (Vendulka) a Luciano Mastro (Lukáš).
 
Foto Martin Popelář
„Ředitel a režisér Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil rozlouskl tvrdý ořech, který pro zdejší divadla představuje Hubička Bedřicha Smetany. Tvrdilo se, že spor o předmanželské políbení v dnešní době nikdo nepochopí, zkoumaly se možné pretexty vlastního příběhu, ale Nekvasil se především zaposlouchal do Smetanovy obdivuhodně koncizní motivicky sevřené hudby a přenesl příběh do Krkonoš ke Krakonošovi. Uvědomil si, že veškeré dění opery obklopuje les, ze starého pašíře Matouše udělal Krakonoše ze známých večerníčků, který svou holí nepřitahuje mraky, ale ovládá lidské hemžení pod sebou. Josef Škarka je pro tak pojatou postavu loženým interpretem, part zpívá s přehledem a lehkou nadsázkou, s níž také do připraveného aranžmá přidává svou osobitost. Žádná popisná pravděpodobnost, žádné zkoumání, kdy a kde že se to odehrává, jak se stále ve zdejších zvyklostech vyžaduje, prostě jen úsměvná, jevištně hravá komedie o dvou tvrdých hlavách, o odpuštění, o lásce.
 
Foto Martin Popelář
(...) Nekvasil lehce načrtl účelné obrazy i souhru postav a vypráví příběh tak prostý a opravdový, že ho nelze neprožít. Samozřejmě by to nešlo bez pečlivého nastudování dirigenta Marka Šedivého a bez kvalitního obsazení, které je kompatibilní! Starostlivou i paličatou a ráznou Vendulku vytvořila Veronika Rovná nosným hlasem, Luciano Mastro je fanfarónsky zamilovaným Lukášem, kterého opravdu má co chránit Tomeš v mužném podání Jiřího Rajniše. Vznikla inscenace pro všechny generace, hudebně i jevištně ryze smetanovská. Je součástí chystaného souhrnného provedení Smetanových oper v Ostravě v roce 2024 k dvoustému výročí narození Mistra. Smělý a sympatický úmysl!"
Josef Herman
(Divadelní noviny, 2. 11. 2021)
 
Soubor opery NDM zve diváky na HUBIČKU a těší se na Vaši návštěvu 13. ledna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka!