ITALSKÁ OPERNÍ KLASIKA NABUCCO V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 13.3.2022
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského uvede v sobotu 19. března od 18.30 hodin Verdiho operu NABUCCO.
 
Nejnovější nastudování italské klasiky v režii Jiřího Nekvasila je replikou inscenace prvního ostravského nastudování z roku 1968, kdy operu režíroval Miloslav Nekvasil a jevištní výpravu vytvořil scénograf Vladimír Šrámek. Současná inscenace vyjádřuje úctu dvěma tvůrcům, kteří svou společnou prací v letech 1960–1990 zanechali v dějinách ostravské opery výraznou stopu.
 
V pořadí třetí opera skladatele Giuseppe Verdiho zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylónském králi Nabukadnezarovi. V romantické opeře plné emocí se odehrává dramatický konfklit mezi králem a jeho nemanželskou dcerou Abigail, nechybí ani milostný trojúhelník mezi ní, Fenenou a Ismaelem.
 
Foto Martin Popelář
Vášnivá hudba Verdiho díla, která pojednávající o osvobození Židů z babylonského zajetí, se rozezní v Divadle Antonína Dvořáka v sobotu 19. března v 18.30 hodin. V hlavních rolích se představí Aleš Jenis (Nabucco), Eliška Weissová (Abigail), Anna Nitrová (Fenena), Luciano Mastro (Ismael), Martin Gurbaľ (Zachariáš) a další. Dirigent Jiří Habart.