DUBNOVÉ PŘEDSTAVENÍ OPERY TOSCA S PETROU ALVAREZ ŠIMKOVOU
OPERA / 14.4.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede 20. dubna v Divadle Antonína Dvořáka Pucciniho operu TOSCA. V jednom z posledních tří představení v této sezóně se v hlavní roli Florii Toscy představí Petra Alvarez Šimková.
 
Tosca je celosvětově pátou nejhranější operou. Poprvé se na ostravském jevišti objevila před více než 100 lety 19. května 1921. Od té doby se stejně jako na všech světových scénách zařadila k stálicím vracejícím se na repertoár divadla s přibližnou periodou jedné dekády a na jejím inscenování se pokaždé podílely ty nejvýraznější osobnosti formující život našeho divadla.
 
Děj opery se odehrává v Římě ve dnech 17. a 18. června 1800 na historickém pozadí vpádu francouzských vojsk vedených Napoleonem do Itálie. Klíčovou událostí je pak zejména bitva u Marenga, s jejímž domnělým i skutečným výsledkem jsme v průběhu hry obeznámeni. Na tomto pozadí se mezi trojicí hlavních postav Floriou Toscou, Mariem Cavaradossim a Baronem Scarpiou odvíjí příběh lásky, vášní a intrik směřující k nevyhnutelně tragickému konci. V dubnovém představení se v hlavních rolích představí Petra Alvarez Šimková, Paolo Lardizzone a Daniel Čapkovič.
 
Foto Martin Popelář
Současné ostravské nastudování je v režii Jiřího Nekvasila, autorem scény je Daniel Dvořák a kostýmní výtvarnicí inscenace je Marta Roszkopfová. Hudební nastudování je dílem šéfa opery a dirigenta Maka Šedivého. Nenechte si ujít jedno z posledních tři představení opery v této sezóně. Toscu v podání souboru opery NDM uvedeme 20. dubna, 18. a 25. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.