PODZIMNÍ ZÁSNUBY VE SNU V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 10.10.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve středu 12. října poprvé v této sezóně úspěšnou operní inscenaci ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum) skladatele Hanse Krásy.
 
Operu Hanse Krásy ZÁSNUBY VE SNU v režii Jiřího Nekvasila má Národní divadlo moravskoslezské na svém repertoáru od února 2022 a od té doby sklízí úspěch nejen u publika, ale i u odborné veřejnosti. Barytonista Pavol Kubáň za roli Knížete v této inscenaci obdržel širší nominaci na Cenu Thálie 2022! „Expresivní postavu zámožného stárnoucího Knížete, kterého si pro svou dceru vyhlédla maloměstská panička a který málem uvěřil intrice, že se zasnoubení odehrálo pouze v jeho snu, ztvárnil mladý barytonista Pavol Kubáň s působivým výrazem a pěveckou jistotou. Roli obsáhl sytým, barevně bohatým témbrem, nuancoval lehkou demenci unaveného šlechtice i občasné lucidní momenty a svůj výkon korunoval prvotřídní německou artikulací", zdůvodnila jeho nominaci odborná porota Cen Thálií.
 
Foto Martin Popelář
Ve středu 12. října 2022 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka se divákům vedle Pavola Kubáně představí Lucie Hilscherová (Marja Alexandrovna), Veronika Rovná (Zina), Irena Parlov (Nastasja), Jorge Garza (Pavel) a další. Diriguje hudební ředitel opery Marek Šedivý. Druhé podzimní představení opery se uskuteční 16. listopadu 2022 v 18.30 hodin.
 
Inscenace je první částí třídílného cyklu Opery terezínských skladatelů a vznikla v koprodukci s Národním divadlem v Praze v rámci hudebního projektu Národního divadla Musica non grata. Soubor opery NDM s touto inscenací vystoupí v Praze 20. listopadu 2022 v 19 hodin ve Státní opeře.