ZAŽIJTE S NÁMI WAGNERA! DUBNOVÁ PREMIÉRA ROMANTICKÉ OPERY TANNHÄUSER!
OPERA / 14.4.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského chystá na konec dubna premiéru romantické opery skladatele Richarda Wagnera TANNHÄUSER. Nenechte si to ujít, protože Wagnera je třeba zažít!
 
Po deseti letech se na scénu opery Národního divadla moravskoslezského opět vrací Richard Wagner, jeden z nejvýznamnějších tvůrců a reformátorů opery. V letošním roce si připomínáme 210 let od skladatelova narození a také 140. výročí jeho úmrtí; tato kulatá jubilea oslavíme nastudováním mistrovy proslulé heroické opery Tannhäuser. Titulní hrdina, v němž skladatel vytvořil jednu z nejnáročnějších tenorových rolí operního repertoáru, se účastní legendárního „zápasu“ pěvců na hradě Wartburg, avšak pro pohoršení, které vzbudí svou oslavou smyslné tělesné lásky, je vykázán na pouť za pokáním a vykoupením. Tannhäuser patří k postavám, u nichž wagnerovští badatelé poukazují na alegorické paralely s mistrovým životem. Autobiografické paralely mezi Wagnerem a jeho operními hrdiny nabízí možnosti zajímavých inscenačních řešení, kterými se tentokrát inspirovali i tvůrci naší inscenace.
 
Foto Martin Popelář
Dílo hudebně nastuduje hudební ředitel opery Marek Šedivý a režijně je ztvární ředitel NDM Jiří Nekvasil. Na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Marty Roszkopfové účinkují v hlavních rolích Hans-Georg Priese / Gianluca Zampieri, Kateřina Hebelková / Maida Hundeling, Jiří Hájek / Pavol Kubáň, Jozef Benci / Martin Gurbaľ, Josef Moravec / Juraj Nociar, Vít Šantora / Martin Javorský a další. Premiéry se uskuteční 27. a 29. dubna 2023 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.