OHLÉDNUTÍ ZA PREMIÉROU OPERY TANNHÄUSER! GRATULUJEME!
OPERA / 28.4.2023
Národní divadlo moravskoslezské uvedlo po 50 letech na jevišti Divadla Antonína Dvořáka operu Richarda Wagnera TANNHÄUSER. Premiéra se uskutečnila ve čtvrtek 27. dubna 2023. Gratulujeme všem účinkujícím a inscenačnímu týmu!
 
Wagner čerpající inspiraci z vícera literárních pramenů napsal v roce 1843 libreto dovedně propojující prvky německé romantické a velké francouzské opery. Na jeho základě pak zkomponoval romantickou operu „par excellence“ jež představovala důležitý krok na cestě v ústrety jeho „hudebnímu dramatu“. Dílo se na jeviště Divadla Antonína Dvořáka vrátilo po 50 letech v hudebním nastudování Marka Šedivého. Režie se ujal Jiří Nekvasil, scénu vytvořil Daniel Dvořák a kostýmy Marta Roszkopfová.
 
V postavě mytického minnesängra Tannhäusera, jenž je jednou z nejnáročnějších tenorových rolí operního repertoáru, se ve čtvrtek 27. dubna 2023 představil Gianluca Zampieri. Po jeho boku vystoupila německá sopranistka Maida Hundeling. Dále účinkovali Martin Gurbaľ, Jiří Hájek, Josef Moravec, Daniel Klánský, Vít ŠantoraTomasz Suchanek a další. Sbor opery Národního divadla moravskoslezského pod vedením sbormistra Jurije Galatenka a orchestr opery dirigoval hudební ředitel souboru Marek Šedivý. V inscenaci účinkovaly členky Operního studia NDM pod vedením Lenky Živocké.
 
Foto Martin Popelář
Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 29. dubna 2023 v 18.00 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Do konce sezóny uvedeme operní novinku už jen 5. a 30. května 2023! Srdečně zveme!