PRODANÁ NEVĚSTA – ČESKÁ OPERNÍ SRDCOVKA V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 30.9.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na říjnová představení PRODANÉ NEVĚSTY. První představení v nové sezóně se uskuteční v neděli 1. října 2023 v 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„Tato česká operní „srdcovka“ se vrátila do Ostravy po dvanácti létech. Inscenace už byla hrána v koprodukci ve slovinském národním divadle v Lublani od roku 2019 a nyní se přesunula do Ostravy. Nastudoval ji režisér Jiří Nekvasil spolu s dirigentem Markem Šedivým, scénografem Danielem Dvořákem, v kostýmech Sylvy Zimula Hanákové. (...) Je to klasické a české, tak, jak to Smetana napsal, a přece je to jiné. Plné půvabu, hravosti, osvěžené vtipnými gagy a skvěle interpretovanou kouzelnou hudbou. A především ta způsobuje, že opera je nabitá energií a pulzuje zde něco současného a moderního, srdce tu bije prudčeji a posluchač je vtahován do hry a uváděn do varu nadšení. Dirigent Marek Šedivý dal hudbě šťávu a říz, zejména taneční čísla jsou hrána od podlahy, mají odpich a taneční zpracování je nejen precizní, ale i vtipné, nabité dějem, který jako by operu posouval někam dál. Šest párů mladých tanečníků je nejen technicky precizních, ale jsou i skvělými herci, vytvářejícími malé pantomimické etudy na dané téma. Nejlépe vyzněla myšlenka sokolského nadšení, které zcela pohltilo Vaška, který v mezičase snaživě cvičil s nimi.
 
Foto Martin Popelář
(...) V Ostravě tak mají půvabnou, hravou a divadelně skvěle působící inscenaci, která jistě přiláká a potěší publikum jakéhokoli věku a má naději zůstat na repertoáru divadla řadu dalších let jako divácky úspěšný kus. A hlavně je to další perla do řady souboru Smetanových oper, který připravuje ostravská opera na výročí narození Bedřicha Smetany a na Rok české hudby v roce 2024. Přejme jí dlouhý divadelní život a mnoho vděčných diváků. Zaslouží si to, stejně jako její tvůrci." Karla Hofmannová (klasikaplus.cz, 17. 12. 2022).
 
Nejbližší představení opery uvedeme 1. října 2023 v 16 hodin, 4. října 2023 a 21. října 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Více o Smetanovském operním cyklu Ostrava 2024 zde.