POSLEDNÍM OPERNÍM PŘEDSTAVENÍM V ÚNORU BUDE SMETANOVA HUBIČKA
OPERA / 26.2.2024
V Divadle Antonína Dvořáka uvedeme v úterý 27. února 2024 HUBIČKU Bedřicha Smetany, která byla nastudována v roce 2021 a bude součástí Smetanovského operního cyklu 2024, zásadního projektu NDM, který vyvrcholí již tuto sobotu!
 
Nenechte si ujít jedno z posledních čtyř představení HUBIČKY v této sezóně, která uvedeme 27. února 2024, 7. března 2024, 2. dubna 2024 a 9. května 2024 vždy od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
Osobně miluji u hudebně geniálních komických oper Smetanových, které u skladatele mezi jeho osmi díly převládají, onu báječnou pohodu, harmonii, vyrovnanost. Vždyť operních tragédií, „krváků“, kde umírá většina postav v mnohdy až nepřirozené adoraci patosu, je dost, naopak pohody a laskavosti je pohříchu méně… Takže pro mne je pohodový operní večer nadmíru vítaný, navíc si dovoluji i domnívat se, že na operu nemíříme přednostně kvůli ději. To bych si v opeře moc logiky a přesvědčivosti neužil, kdybych tak činil… Smetana využil hudebně dramaticky skvěle prostého konfliktu ve své hudební invenci a fantazii k doslova nádherným lyrickým scénám, kdy uplatňuje výtečně i deklamační princip. Čistotě, spontaneitě a upřímnosti lyriky se těžko co jiného vyrovnává. (...) Scénograf Jakub Kopecký ve spolupráci s režisérem Jiřím Nekvasilem vytvořili půvabnou scénu, kde se stoly velmi prakticky realizované stávají de facto pódiem, domky vesničanů se zase stanou miniaturami v rukou protagonistů. Vše je vedeno k pohodovosti večera, ke zdůraznění prvků komiky. Ba i známý východ slunce je ztvárněn originálně – orchestr zde byl v tektonice dirigentem (Marek Šedivý) velmi pozorně veden a vypracován! (...) Díky za večer plný optimismu, jasu a lehce naznačovaného humoru, díky za poctivé a noblesní hudební provedení, z něhož byl cítit respekt ke Smetanovu odkazu." Jiří Fuchs (klasikaplus.cz, 11. 7. 2021).
 
Již tuto sobotu 2. března 2024 se Ostrava stane unikátním místem pro setkání domácích i zahraničních interpretů, odborníků a milovníků Smetanovy hudby. Diváci dostanou příležitost seznámit se i s těmi operami Bedřicha Smetany, které dnes na jevišti nejsou běžně k vidění.