ÚSPĚŠNÁ OPERNÍ NOVINKA ZÁSNUBY VE SNU VE DVOU BŘEZNOVÝCH PŘEDSTAVENÍCH
OPERA / 27.2.2022
Nenechte si ujít operní novinku Národního divadla moravskoslezského ZÁSNUBY VE SNU (Verlobung im Traum), kterou jsme s velkým úspěchem uvedli v premiéře 17. února 2022 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„Ostravské divadlo má dobrý dramaturgický nos a už mnohokrát po této stránce zazářilo. Tentokrát jsem, možná i poprvé, četla v programu k inscenaci režisérova slova (Jiří Nekvasil), která svědčí nejen o jeho úmyslech, ale o jeho hluboce niterném vztahu k jím inscenované opeře a o naprosto zjevných záměrech inscenátorů. (...) Opera Hanse Krásy jim mluví z duše, oslovuje v nich jejich nejlepší umělecké vědomí a svědomí. Zvolili inscenační prostředky, do kterých Zásnuby ve snu vklouzly jako do svého domácího obleku. Expresionismus, princip koláže, která se v průběhu večera stále obohacuje, nadsázka.
(...) Hudební podoba Krásovy opery byla pod taktovkou Adama Sedlického (hudební nastudování Marek Šedivý a Adam Sedlický) na vysoké úrovni, a to včetně pěveckých výkonů představitelů hlavních postav. Také po herecké stránce excelovali Marta Infante jako Marja Alexandrovna, Veronika Rovná jako její dcera Zina, Kníže Pavola Kubáně stejně jako Jorge Garza v roli Pavla. Ostravské Zásnuby ve snu jsou dobrou vizitkou operního souboru a divadla a jistě neujdou pozornosti při svém pražském provedení ve Státní opeře 19. a 20. listopadu 2022. Po zásluze byly totiž zařazeny do projektu Musica non grata, kterého se účastní Národní divadlo a Státní opera za štědré finanční podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo. Krásova opera zahájila v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě dramaturgický cyklus Opery terezínských skladatelů."
Olga Janáčková
(casopisharmonie.cz, 24. 2. 2022)
 
Nejbližší termíny opery Hanse Krásy uvedeme 4. a 16. března od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.