SOUBOR OPERY V ÚTERÝ UVEDE DVĚ JEDNOAKTOVKY VIKTORA ULLMANNA – ROZBITÝ DŽBÁN A CÍSAŘ ATLANTIDY
OPERA / 5.3.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvádí operní večer složený ze dvou jednoaktovek Viktora Ullmanna – ROZBITÉHO DŽBÁNU a CÍSAŘE ATLANTIDY. Inscenaci uvedeme do konce sezóny pouze čtyřikrát!
 
Dvě jednoaktové opery hudebně nastudoval Jakub Klecker a režíroval slovinský performer Rocc. Inscenace je realizována v koprodukci s Národním divadlem v rámci projektu Musica non grata s podporou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Praha. Je součástí dramaturgické řady s názvem Opery terezínských skladatelů a do konce sezóny ji uvedeme 7. a 31. března, 11. dubna a 11. května 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Foto Martin Popelář
Zdařilé připomenutí Ullmannových oper v Ostravě: „Ostravská inscenace Ullmannových oper Rozbitý džbán a Císař Atlantidy je součástí projektu Musica non grata, tedy nežádoucí hudba – a doplňme i nežádoucích skladatelů. Národní divadlo moravskoslezské se do něj zapojilo už Zásnubami ve snu Hanse Krásy, vynikající inscenací v hudebním nastudování Marka Šedivého, v režii Jiřího Nekvasila a s výborným obsazením v čele s Pavolem Kubáněm jako Knížetem, Jorgem Garzou v roli Pavla a Veronikou Rovnou coby Zinou." Pavol Kubáň i Jorge Garza jsou za své role v této inscenaci nominování na Cenu Jantar 2022!
 
„Projekt Ullmannových oper navazuje nejen dramaturgicky, ale i kvalitou provedení. (...) Spojení dvou Ullmannových jednoaktových oper, satiry Rozbitý džbán a politické karikatury Císař Atlantidy do jedné inscenace, navíc právě v Ostravě, byl dobrý nápad. Má své oprávnění hned z několika důvodů daných osobnostní skladatele narozeného v nedalekém Těšíně a pouhými dvěma roky mezi vznikem těchto oper. Lze v nich nalézt i jednotící a stále velmi aktuální téma – vychýlení řádu světa zvůlí mocných. (...) Národní divadlo moravskoslezské opět prokázalo, že uvádění oper „nežádoucích“ skladatelů má smysl nejen jako náprava křivd minulosti, ale i jako objevné obohacení nabídky operní tvorby dnešnímu publiku."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 26. 2. 2023)